Netwerken: Brussel

Muhammet had zelf geen rolmodellen die hem konden helpen bij zijn school en studiekeuze. Zijn weg naar zijn succesvolle baan als lobbyist in Brussel was daardoor niet bepaald recht. Onderweg heeft hij geleerd hoe belangrijk netwerken is. Vrienden maken, noemt Muhammet het.

Doorzettingsvermogen: Amsterdam

Miriyam doorliep in Amsterdam de lange route van lbo, mbo, via hbo naar de universiteit en is gepromoveerd in de Antropologie. Miriyam liet zich door geen grenzen tegenhouden en werkt nu in Engeland als onderzoekster en universitair docent.

Opbouwen: Parijs

Pas toen Youness zijn vrouw ontmoette kwam hij er achter dat op slechts zeven kilometer afstand van zijn banlieue Bondy de wereldstad Parijs lag. Inmiddels is hij een succesvol zakenman en kiest hij ervoor om met zijn bedrijf de wijk Bondy op te bouwen.

Verbinden: Rotterdam

Halil heeft er voor gekozen de leraar te worden die hij vroeger zelf zo graag had willen hebben in Rotterdam. Bruce Lee inspireert hem en geeft hem het inzicht dat ook hij een bruggenbouwer is, die zijn leerlingen zichzelf en elkaar laat begrijpen.

Gelijkheid: Hamburg

Bilinc leerde van haar moeder dat meisjes even veel kunnen bereiken als jongens. Haar ervaringen als kind van migranten in Hamburg deden haar besluiten te promoveren in de Rechten om voor gelijkheid voor alle mensen te strijden.

Pathways 2 Success

Pathways 2 Success is een onderwijspakket voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Download de 5 films hier.

Het lespakket bestaat uit 5 korte filmportretten van kinderen van migranten die de weg naar succes al hebben afgelegd. Onze hoofdpersonen laten zien wat voor obstakels ze moesten overwinnen en welke kansen ze gecreëerd of gegrepen hebben. Ieder van hen geeft aan de hand van een motto een inspirerende boodschap aan scholieren van nu.

De 5 minuten durende films hebben verschillende thema's die afzonderlijk of samen te gebruiken zijn voor een groepsgesprek. Klik op de titels hieronder, of gebruik de knoppen links: